Nijntje Beweegtips

Beweeg mee met Nijntje

Bewegen met je kind is leuk en gezond. Ook thuis kun je kruipen, rollen, balanceren en springen.

Acrobatiek

Acrobatiek

Altijd leuk, acrobaatje spelen. Kunnen jullie de houdingen uit de video nadoen? Als jullie goed geoefend hebben, kun je mooi optreden voor andere familieleden! 
Inspiratiefilmpje

Balansbord

Heb je een plank en een stevige (schuim)rol in huis? Super! Dan kan je zelf een balansbord maken voor je kind. Leg de plank op de rol en laat je kind er op balanceren. Zorg dat het bord in de vrije ruimte staat, zodat je kind zich niet kan bezeren als het valt.
Inspiratiefilmpje
 
Ballenbak

Ballenbak

Zet een afwasteiltje op de grond. Pak vier tot zes tennis- of sokkenballen en leg deze erbij. Je kind staat in spreidstand op de tenen, voorover gebogen en steunend op één hand. Nu gaat het er om zo snel mogelijk de ballen in het teiltje te leggen. Wissel daarna van (steun)arm en leg de ballen aan de andere kant neer. 
Inspiratiefilmpje

Ballon tennis

Probeer samen over te tennissen met een ballon. Heb je geen racket? Rol dan een  krant of tijdschrift op, plak deze vast met een plakbandje en gebruik dit!
Inspiratiefilmpje
Ballontransport

Ballontransport

Pak een pagina van een krant en leg daar een opgeblazen ballon op. Laat je kind de krant aan de ene kant vastpakken en jij aan de andere kant. Hoever en snel kunnen jullie lopen zonder dat de ballon van de krant af valt?
Ballon hooghouden

Ballon hooghouden

Kun je samen met je kind een ballon hooghouden? Blaas een ballon op en sla er om de beurt tegenaan zonder dat de val de grond raakt. Je voeten gebruiken mag natuurlijk ook!
Ballon knuffelen

Ballon knuffelen

Kunnen jullie lopen met een ballon tussen jullie knieën? Probeer het maar eens, van de ene kant in de kamer naar de andere kant, zonder dat de ballon valt. Ook leuk; probeer samen een ballon naar de overkant te brengen zonder je handen te gebruiken! Kun je nog meer manieren verzinnen? 
Inspiratiefilmpje

Ballon tikken

Pak een ballon, een touwtje en een punaise en hang de ballon in de deurpost of aan het plafond. Op zo’n hoogte dat je kind er nét niet bij kan. Daag je kind uit om omhoog te springen en de ballon aan te tikken. Lukt dit? Kijk dan of je de ballon telkens een klein beetje hoger kunt hangen
Ballontrappertje

Ballontrappertje

Blaas twee ballonnen op en knoop ze aan een touwtje om jullie enkels. Probeer nu tegen elkaars ballon te schoppen. Je kunt de ballon ook in de handen proberen te pakken of er bovenop gaan liggen. Stoei er lekker op los!
Let op: houd niet opgeblazen of geknapte ballonnen altijd buiten bereik van kinderen onder 8 jaar i.v.m. verstikkingsgevaar.
Beker gooien

Beker gooien

Maak een stapel van plastic of papieren bekers op een verhoging. Gooi met sokkenballen of een kleine bal de bekers om. Als het makkelijk gaat, laat je je kleuter meer afstand nemen of met de andere hand gooien. Je kunt cijfers of letters op de bekers schrijven, zo leert je kind deze kennen.
Bowlingbal

Bowlingbal

Verzamel wat lege flessen en zet deze neer zoals bij een bowling baan. Geef je kind een bal en laat hem op zijn buik liggen en de bal naar de flessen rollen. Hoeveel kan je kind er om rollen? Natuurlijk laat je je zoon of dochter zelf snel de flessen weer klaar zetten voordat je opnieuw gaat rollen.

Doekjesdans

Maak een gaatje in het midden van een gekleurd schoonmaakdoekje. Steek je vinger er door en je hebt je danspop. Zet swingende muziek aan en dans er op los. Kunnen jullie ook aan beide handen een danspopje laten dansen?

Doe pad

Maak een pad met plaatjes van voeten, handen, waterplassen, leliebladeren een bloem en een bellenblaas. Je kunt dit pad door het hele huis neerleggen. Volg de handje en voeten, spring in de plassen of als een kikker, maak je lang en adem in bij de bloem en uit bij de bellenblaas.
Inspiratiefilmpje
 
Ei op lepel

Ei op lepel

Maak een parcours dat je moet afleggen met een (gekookt) ei op een lepel. Je kunt ook een zeef met een grote bal gebruiken en daarmee een leuk parcours maken in je huis of tuin. Laat je kind onder een tafel doorkruipen, over kussentjes heen, over de stoelen klimmen enzovoort. Gaat het makkelijk? Geef dan moeilijkere opdrachten. Doe je zelf ook mee?
Evenwichtsbalk

Evenwichtsbalk

Kijk of je planken hebt om je eigen brede evenwichtsbalk te maken. Voor de beleving kun je er een kleedje onder leggen met haaienvinnen er op. Je kind mag dan niet in het water vallen…daar zwemmen haaien. Als je vaak geoefend hebt, kun je de balk steeds smaller maken.

Groot knikkerspel

Voor deze beweegtip heb je een platte, brede kartonnen doos en een balletje nodig. Zorg dat de doos minimaal zo breed is als de schouders van je kind. Maak in de bodem een gat zo groot dat het balletje er nét doorheen past. Laat je kind staand het spelletje doen; hoe snel krijg je de bal door het gat? Als het lukt met een groter balletje, probeer je het daarna met een kleinere bal en een kleiner gat. Is het te makkelijk? Probeer het dan eens terwijl je op een wiebelig kussen staat. 
Inspiratiefilmpje
Grote schoenen

Grote schoenen

Laat je kind fijn op jouw (oude) schoenen rondlopen. Schoenen met een hakje bieden nog meer uitdaging om goed en stevig te leren lopen. En dat vinden veel kinderen geweldig! Gaat het gemakkelijk? Maak dan de ondergrond uitdagender door op het gras of de straatstenen te lopen.
Haaienloop

Haaienloop

Laat je kind op een kussen staan en leg een tweede kussen achter je kind neer. Deze moet je zoon of dochter pakken met twee handen achter zich, over het hoofd brengen en voor zich op de grond leggen. Alsof je een haai bent die zijn prooi pakt. Bekijk samen met je kind de video en oefen of jullie dit ook kunnen! 
Inspiratiefilmpje
Handen en voeten pad

Handen en voeten pad

Teken op de stoep een route met handen en voeten in verschillende posities. Soms 2 voeten, soms 1 voet, afgewisseld met handen. Laat je kind springen van voetje naar voetje en de handen op de grond plaatsen als er handjes staan.
Handdoekbal

Handdoekbal

Pak samen met je kind een handdoek of kussensloop aan de uiteinden vast. Leg een bal op de handdoek en kijk hoe hoog jullie de bal kunnen gooien en weer op vangen? Is dit nog te moeilijk, probeer het dan met een ballon! 
Inspiratiefilmpje
Heuvelrol

Heuvelrol

Maak een kleine helling van een matras of een heleboel stevige kussens. Laat je kind zijwaarts van de heuvel afrollen. Je mag eerst best een duwtje geven, maar kijk of je kind het daarna zelf kan. Daag je kind uit om ook eens andersom te rollen, door met de voeten de andere kant op te wijzen. 
Inspiratiefilmpje

Jonassen

Leg je kind bovenop een laken of grote handdoek en pak met twee personen de punten vast. Til je zoon of dochter van de grond en ga rustig jonassen. Zing het liedje 'Jonas in de wallevis'. Hoe vaker jullie dit doen, hoe harder je kunt zwaaien! Dit is goed voor de oriëntatie en het evenwicht van je kind.
Inspiratiefilmpje
Klap klap

Klap klap

Ga op je buik liggen tegen over elkaar. Klap met je handen voor je uit terwijl je ellebogen van de grond zijn. En kunnen jullie ook met je handen boven je billen klappen? Probeer grote zijwaartse bewegingen te maken met je armen als je van voor naar achteren zwaait en geef elkaar ook een high five! Hier krijg je goede sterke rug, schouder en armspieren van. 
Inspiratiefilmpje

Kleurensprint

Maak met tape gekleurde lijnen op een afstand van elkaar. Dit kan je buiten ook heel goed doen met stoepkrijt. Je kind zit klaar voor de start en je roept een kleur. Je zoon of dochter sprint naar de gekleurde lijn tikt deze aan en holt snel weer terug.
Inspiratiefilmpje
Kleurpop

Kleurpop

Teken met stoepkrijt een grote pop op de stoep met kleding in verschillende kleuren. Verspreid of verstop gekleurde knijpers of duplo blokken. Zoek de spullen en leg de rode blokken op het rode t-shirt, de blauwe op het blauwe petje. Maak het moeilijker door je kind het spel rennend te laten doen.
Knijperroof

Knijperroof

Knijp 5 knijpers op jullie kleding. Wie heeft als eerste alle knijpers van de ander te pakken? Een nog moeilijkere variant, wie kan als eerste al zijn knijpers op de achterzijde van de ander plaatsen?

Kranten tikkertje

Rol 2 kranten op tot een koker en plak ze vast met een plakbandje. Geef je kind een koker en speel tikkertje. Probeer elkaars schouders te tikken, of elkaars rug, buik, knieën of elkaars billen!

Kruipparcours

Maak een kruipparcours in huis of in de tuin. Kruip onder de tafel door, over de kussens van de tuinstoelen of de bank, kruip door het gras of over een dekbed of kleed, onder een stoel door of om een struik heen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Doe zelf voor hoe het moet, want kinderen vinden het heerlijk om je na te doen!
Kruiwagenrace

Kruiwagenrace

Laat je kind op zijn handen staan en pak zijn voeten vast, als een kruiwagen. Je kind loopt nu op zijn handen. Hier krijgt een kind een sterke rug, schouders en armen van. Maak het nog leuker door een parcours te maken en je kind aan het eind een voorwerp met de mond te laten pakken, bijvoorbeeld een doekje. Dit voorwerp moet je kind vervolgens weer meenemen naar het startpunt.
Krijtparcours

Krijtparcours

Maak met stoepkrijt een parcours van 1 lijn. Zorg dat lijn draaibewegingen maakt die twee kanten op draaien zodat je kind zowel links als rechts om draait als het gaat lopen. Je kunt ook zig, zag lijnen tekenen, maak er maar een mooi en uitdagend parcours van! Inspiratiefilmpje

Kussengevecht

Pak een paar kussens bij elkaar en hou een fijn kussengevecht! Spreek vooral met oudere kinderen wel regels af. Bijvoorbeeld waarop je mag slaan, waar de gevechtsruimte is. En vertel wat het stopteken is, zodat het leuk blijft ook al het er wat steviger aan toe gaat!
Lavavloer

Lavavloer

Zodra iemand roept “de vloer is lava!” moet je zo snel mogelijk van de vloer of. Klim of klauter ergens in of op. Je kunt dit spelletje overal spelen. Natuurlijk doe je zelf mee want ook jij kunt tenslotte niet op een lavavloer staan. Roep “de vloer is lava” en weg zijn jullie!
Levend klimparcours

Levend klimparcours

Samen klimmen en klauteren, daar heb je niets voor nodig. Ga op handen en knieën op de grond zitten en laat je kind over je heen klimmen. Maak een poortje door op handen en knieën te gaan staan en laat je kind er onder door kruipen. Welke manieren kunnen jullie nog meer verzinnen? 
Inspiratiefilmpje

Luchtbed fun

Blaas een of meerdere luchtbedden half op. Laat je kind daar overheen kruipen, rollen en ravotten. Daag daarna je kind uit, kun je er ook overheen lopen? Omdat je de luchtbedden niet helemaal op spanning brengt oefent je kind nog meer om zelf balans te houden.

Ook onderweg kun je balanceren oefenen. Een rijtje ribbeltegels, een muurtje of een omgevallen boom in het park of boom zijn perfecte plekken om je evenwichtskunsten op te oefenen. En kunnen jullie (als je elkaars hand vasthoudt) al op één been staan?


 

Molentje draai

Veilig rennen in een beperkte buitenruimte. Pak allebei een stevige ceintuur of een touw vast en laat je kind rondjes rennen. Zing bijvoorbeeld: “zo gaat de molen, de molen, de molen”. Draai linksom én rechtsom, dat is goed voor de ontwikkeling van de hersenen van je kind!
Inspiratiefilmpje

Paardjerijden

Een fijne oefening om thuis te doen is paardjerijden. Ga op handen en knieën op de grond zitten en daag je kind uit om op jou te klauteren. Als je kind zit, ben jij het paard en je kind de ruiten. Jiehaa! Als jullie vaak geoefend hebben, kijk dan eens of je kind via jouw buik onder je door kan klauteren zonder de grond te raken.
Papa/mama klimmen

Papa/mama klimmen

Ga op de grond liggen en laat je kind over jou heen klimmen en klauteren. Je kunt dit eerst begeleiden door een handje vast te houden. Maak de uitdaging telkens anders door in een andere houding te gaan liggen.

Rollebollen

Leg je zoon of dochter op een laken op de grond. Pak het laken omhoog aan de zijkanten en laat je kind heen en weer rollen van links naar rechts. Je kunt ook je peuter op het laken over de gladde vloer trekken. Als je kind het leuk vindt, maak dan steeds meer en snellere bochtjes!
Inspiratiefilmpje

Schaatsend boenen

Hulp in de huishouding kun je altijd wel gebruiken. Pak 4 schoonmaakdoekjes. Deze doekjes zijn jullie schaatsen. Schaats door de ruimte heen. Maak grote schaatsbewegingen. Kunnen jullie het ook met een arm op je rug? En goed laag zitten want je hebt wind tegen! En schaats ook de andere richting op.

Sjaaltjesdans

Zoek allemaal mooie -oude- sjaaltjes bij elkaar. Heb je van die dunne 'jongleer' sjaaltjes? Perfect! Zet mooie klassieke muziek of walsmuziek op. Wat kan je allemaal met het sjaaltje doen als je danst? Maak zwierige bewegingen en draai het sjaaltje om je romp of haal het tussen je benen door. Gooi het sjaaltje in de lucht en vang het op met je hoofd, voet of rug. Veel dansplezier!

Sjoelen

Zet een kartonnen doos met de bodem naar boven neer. Maak een poortje aan één kant. Pak sokkenballen of andere ballen, ga samen op je buik liggen en mikken maar!
Skippybalvliegen

Skippybalvliegen

Leg je kind op de buik bovenop een grote strandbal of skippybal. Laat je kind als een vliegtuig de armen spreiden. Houd de voeten vast en beweeg je kind rustig heen en weer.

Slinger draaien

Doe een balletje in een oude panty of maillot. Je hebt nu een lange slinger. Draai deze in het rond en laat je kleuter er overheen springen. Daarna wisselen jullie om. Jij gaat springen terwijl je kleuter in de rondte draait.

Sneeuwbalgevecht

Maak van kranten of folders grote sneeuwballen en hou een sneeuwbalgevecht!
Sokkenballen

Sokkenballen

Pak je wasmand en een heleboel sokken. Probeer eerst van dichtbij de opgerolde sokken in de wasmand te gooien. Maak het elke keer moeilijker door de wasmand verder weg te zetten of een kleinere mand of prullenbak te pakken. Is het gooien in een mand nog wat lastig dan kunnen jullie ook het favoriete knuffeldier van jouw kind voeren. Mik de sokken dichtbij het dier en speel dat het brokjes, wortels of ander lekkers is.
Spiegeldans

Spiegeldans

Ga tegenover elkaar staan en zet jullie favoriete muziek op. Doe je kind precies na in de bewegingen, alsof je voor een spiegel staat. Vervolgens wissel je van spiegel. Maak de bewegingen steeds moeilijker voor de ander. (extra tip: start met een langzaam liedje! Liedjes met een hoog tempo zijn lastig te volgen.)
Spinnenweb

Spinnenweb

Maak een spinnenweb in de woonkamer met een bolletje wol. Jullie springen en klauteren over de draden zonder dat het web kapot gaat. Leg knuffels op de grond en laat de spin de buit meenemen het web in.
Spons vangen

Spons vangen

Een leuke activiteit bij mooi weer is spons vangen. Zorg dat de spons lekker nat is en gooi de spons over. Je kunt het moeilijker maken door twee sponsen over te gooien. Ook kun je spons tikkertje doen. Dan gooi je de natte spons tegen de ander aan.
Spreidbal

Spreidbal

Ga met je benen wijd tegenover elkaar zitten en probeer de bal over te rollen. Wissel af in hoe je rolt naar je kind. Eerst zachtjes en recht op je peuter af en daarna maak je het wat moeilijker door wat harder of meer naar links en rechts te rollen.

Spring!

Omhoog springen is lastig voor hele kleine kinderen. Ergens áf springen is makkelijker. Oefen eens vanaf de onderste traptrede of de stoeprand. Natuurlijk mag je eerst de handjes vasthouden, maar als snel kan je kind het helemaal zelf.

Springband

Heb je een oude fietsband? Hier kun je perfect in en uit springen. Geef verschillende opdrachten zoals vooruit, zijwaarts, achteruit. Is dat te lastig? Leg dan gekleurde papieren naast de band en benoem de kleur waar ze op kunnen springen. Als je geen fietsband hebt, pak dan een tak!

Stoeimonster

Je kind zit op het 'grote bed'. Jij bent het stoeimonster en beweegt op je knieën rond het bed en probeert je kind te pakken. Je kind doet er natuurlijk alles aan om niet gepakt te worden! Heb jij als 'het monster' je kind gepakt? Dan mag je kind het monster zijn!

Stoepdarts

Stoepdarts

Teken met stoepkrijt een aantal cirkels in elkaar die gaan van groot naar klein en geef elke cirkel een cijfer. De grootste cirkel krijgt het kleinste cijfer. Geef ieder kind 3 kleine sponzen of pittenzakjes. Wie kan het hoogste getal gooien? Vergroot de afstand om het moeilijker te maken. Of gebruik kleine balletjes om te rollen.
Stokkensprong

Stokkensprong

Ga lekker naar buiten om een stok te zoeken. Leg de stok voor je neer en spring er overheen. Pak de stok weer achter je vandaan en leg hem weer voor je neer en spring er weer over heen. Hoe ver komen jullie? Een leuke variatie is om de stok in de lengte voor je kind te leggen en zijwaarts links en rechts eroverheen te springen. Hoeveel sprongen kan je dan springen?
Tenen sponzen

Tenen sponzen

Ga naast je kind op de grond zitten. Allebei zit je op je billen met je blote voeten hoog in de lucht. Je hebt een natte spons gepakt met je voeten en geeft deze door aan je kind. Zodra je kind deze met de voeten heeft gepakt sta je op en ga je aan de andere kant van je kind zitten om de spons weer aan te pakken. Vervolgens staat je kind weer op om de spons weer over te pakken tot jullie uiteindelijk bij het emmertje aan de overkant zijn. Hoeveel water komt er nog in de emmer?

Theedoek hondje

Stop een theedoek half in de achterkant van je broek. Doe dit bij jezelf en bij je kind. Jullie zijn speelse jonge hondjes die met elkaars staart willen spelen. Kunnen jullie elkaars staart pakken?

Touwspringen

Pak een lang touw en maak deze vast aan een tafelpoot of buiten aan een paaltje of boom. Laat je kind eerst over het stilliggende touw springen. Vervolgens bouw je de moeilijkheidsgraad op door het touw hoger te houden, te kronkelen over de vloer, golven maken en heen en weer te wiegen. Kijk wat je kind al kan en geniet daar samen van.

Traplopen

Weet je dat kinderen al eerder kunnen traplopen dan gewoon lopen? De trap bij jullie thuis is dus fantastisch spelmateriaal voor jonge kinderen. Samen de trap op en af gaan geeft plezier en is super goed voor het zelfvertrouwen van je kind. Natuurlijk sta jij ook op de trap onder je kind voor de veiligheid.

Trommelaar

Zoek een voorwerp waar je op kan trommelen. Dit kan een tamboerijn zijn maar ook een emmer op zijn kop of een lege doos waarop je met een pollepel trommelt. Jullie lopen op het ritme van de trommel. Als je snel trommelt, loop je snel en als je langzaam trommelt, beweeg je traag. En als de trommel stil is, staan jullie ook gauw stil!
Inspiratiefilmpje

Twister

Maak gekleurde vlakken op de grond met papier of stoepkrijt. Geef opdrachten; zet je voet op rood en je hand op geel. Of; je linker hand op groen, je linker voet op blauw en zo verder. Kleuters mag je best uitdagen, voor kleinere peuters houd je het simpel.
Inspiratiefilmpje
Watertenen

Watertenen

Leg verschillende kleine voorwerpen in een teiltje met water. Denk aan Legoblokjes, poppetjes of boerderijdieren. Leg naast het teiltje een handdoek. Laat je kind op 1 been staan en met zijn tenen de voorwerpen uit het teiltje pakken en op de handdoek leggen. Je kunt in het begin nog een klein steuntje geven om de balans iets makkelijker te maken. Doe dit in de badkamer of bij mooi weer lekker in de tuin! Als ouder doe je natuurlijk ook mee. Pak de voorwerpen weer op met jouw tenen en leg ze terug in het water. Wie is er sneller?
Woorden springen

Woorden springen

Schrijf samen stoepkrijt letters op de stoep. Roep daarna een woord en je kind springt dit woord van letter naar letter. Begin met woorden zoals vis, bos of de naam van je kind. Is dit nog te moeilijk? Teken dan dieren of andere figuren die jullie leuk vinden en spring van tekening naar tekening! 
Inspiratiefilmpje

Waterfles voetbal

Zet twee plastic flessen gevuld met water buiten neer. Je hebt een grote bal. Probeer de fles water van de ander om te schoppen. Zet de fles snel weer overeind als deze is om gevallen. Dan is de ander aan de beurt. Je kunt ook met de bal gooien of rollen. Kijk wat je kind het leukst vindt
 
Sponsors:
Terug naar boven